Polędwiczka wieprzowa stanowi niesłychanie popularne mięso, które można przygotowywać na wiele różnorodnych sposobów. Jeśli znudziły nam się już tradycyjne roladki z fileta z kurczaka, wówczas możemy sięgnąć właśnie po polędwiczki, z których na pewno uda nam się przyrządzić smaczne i wykwintne danie.

Bez względu na to, czy będziemy przygotowywać duszone polędwiczki wieprzowe czy też gotowane, powinniśmy pamiętać o odpowiednim przyrządzeniu mięsa. Najpierw mięso należy zawsze dokładnie umyć oraz obrać z powięzi. Dopiero kolejnym etapem jest doprawianie polędwiczek właściwymi przyprawami, które pozwolą wydobyć aromat mięsa i podkreślić jego delikatny smak.

Jednym z prostszych przepisów jest przepis na duszone polędwiczki wieprzowe w sosie. Do przygotowania takiego dania będziemy potrzebować pięćdziesiąt dekagramów polędwiczki wieprzowej, dwie łyżki oleju, jedną średniej wielkości cebulę, jedną łyżkę mąki pszennej, łyżeczkę kminku, odrobinę majeranku, sól oraz pieprz.

Polędwiczki wieprzowe należy umyć, oczyścić i delikatnie oprószyć solą. Następnie na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju i obsmażamy mięso z obu stron na złocisty kolor, obsypujemy kminkiem oraz majerankiem. Do niedużego rondelka wlewamy odrobinę wody, a następnie przekładamy polędwiczki i dusimy je pod przykryciem do miękkości.

Sos, który nam będzie wyparowywał należy uzupełniać wodą. Pod koniec duszenia dodajemy posiekaną cebulę. Kiedy mięso będzie już soczyste i wystarczająco miękkie, wówczas je wyjmujemy. Do sosu dodajemy mąkę, pieprz i sól. Polędwiczki kroimy na plastry, układamy na talerzach, polewamy przygotowanym sosem. Duszone polędwiczki wieprzowe w sosie wyśmienicie będą smakować z dodatkiem pieczonych ziemniaków oraz surówki z kiszonej kapusty.

Polędwiczki wieprzowe można również przyrządzić w nieco inny sposób, mianowicie wykorzystać do podkreślenia smaku tego delikatnego mięsa odpowiednią marynatę. Marynatę do polędwiczek wieprzowych można przygotować z  połowy szklanki czerwonego wina, dwóch łyżek oliwy z oliwek, połowy laski wanilii, dwóch ząbków czosnku (przeciśniętego przez praskę), soli oraz pieprzu.

Składniki na marynatę należy przełożyć do niedużego garnka, z wanilii wycisnąć miąższ. W takiej marynacie należy umieścić mięso, które powinno znajdować się w niej co najmniej trzy – cztery godziny. Dzięki temu przesiąknie zapachem i smakiem marynaty.

Proste i szybkie w przygotowaniu są także polędwiczki wieprzowe smażone, zwłaszcza, że można je przygotować w naturalny sposób. Mięso wystarczy posmarować solą, pieprzem i granulowanym czosnkiem, a następnie obsmażyć z obu stron na patelni na złocisty kolor.